Hjernestyrede exoskeletter til genoptræning efter apopleksi
Teknologioverførsel fra prototype til patientens hjem
Blodpropper og blødninger i hjernen (apopleksi) udgør en af de hyppigste årsager til motorisk handicap i verden. 17 millioner personer rammes hvert år, og det påvirker både patient og pårørende i form af forringet livskvalitet og samfundet i form af et økonomisk pres på sundhedssektoren. Efter et genoptræningsforløb påvirker skaden stadig mere end 50% af alle patienter, hvorfor der er brug for nye værktøjer til genoptræningen.
Et nyt lovende genoptræningsværktøj er et hjernestyret exoskelet, der kan hjælpe patienten med at bevæge den ramte kropsdel. Dette genoptræningsværktøj er stadig på udviklings-/evalueringsstadiet. Derfor mangler der stadig viden om, hvordan værktøjet designes og implementeres, så patienten har lyst til at bruge det, og det kan flyttes ud i klinikken og i patientens hjem. Dette bliver undersøgt i et 3-årigt projekt, der er støttet af VELUX FONDEN med 2,5 millioner kroner.
Projektets hypoteser er:
- Det er muligt at lave et simpelt og robust hjernestyret håndexoskelet (en kasket og handske man tager på), der kan benyttes af alle patienter i eget hjem eller under indlæggelse på sygehus eller rehabiliteringsklinik
- Træningen med det hjernestyrede håndexoskelet kan tilpasses den enkelte patient og gøres motiverende og udfordrende.
Projektet indeholder teknisk og klinisk forskning, som er bundet sammen af inddragelse af patienter og forskellige aktører (pårørende og klinisk personale), der støtter op om genoptræningen på tværs af sektorer og regioner.
Resultaterne kan være med til at forbedre den fremtidige genoptræning af et stort antal patienter i både Danmark og resten af verden.
Forskningslederen på projektet er Mads Jochumsen, mens forskningsholdet består af samarbejdspartnerne Birthe Dinesen, Hendrik Knoche (Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi), Troels W. Kjær (Roskilde Sygehus og Københavns Universitet) og Preben Kidmose (Århus Universitet).